25 anys d’història

Els inicis de GRN

«Internet pica a les portes de Girona», així informava el 25 de juny de 1995 el diari El Punt l’inici de GRN Serveis Telemàtics. GRN era aleshores el primer node privat d’accés a internet a les comarques gironines. A la Universitat de Girona existia, com a part de la xarxa estatal RedIris, una connexió de 9,600 bits per segon.

En aquells moments s’oferia correu electrònic i una hora diària de connexió a Internet per 2,500 pessetes d’entrada i 2,500 pessetes mensuals (uns 15€).

Infraestructura d’arrencada

La infraestructura consistia en una BBS Galacticomm amb 14 mòdems de 14.4kbps que es connectaven a un Linux Slackware per fer de pasarel·la a Internet. La sortida es feia a través d’una FrameRelay de 64Kbps de Telefònica amb 256 adreces IP cedides.

La primera màquina Linux es va batejar com a T800, tribut a Terminator.

Connexió d’un mòdem dels anys 1998-99

La nostra història va estretament lligada al sistema operatiu Linux

De ciència ficció és com alguns veien aquells primers anys d’internet, així ho escribía el setembre d’aquell mateix any el Diari de Girona:  «Malgrat que alguns puguin pensar que això encara és ciència ficció, molts altres pensen que en un curt termini de temps la connexió a la xarxa serà una eina tan essencial com ho és, a l’actualitat, el telèfon».

Aquest nou servei per a empreses i particulars va suposar reduïr el cost de la connexió a internet pels usuaris que ho feien des de les comarques gironines. Anteriorment el cost de la connexió suposava el d’una trucada telefònica a Barcelona o Madrid.

Mòdem de 56Kbps

La popularització d’internet

GRN va particiar del 1995 fins al 2000 a Fira de Girona per presentar Internet als ciutadans i també va crear el 1999 el portal girona.com, juntament amb altres empreses, com a punt de trobada i inici dels internautes gironins en la navegació.

Dos anys més tard, el 1997, GRN ja comptava 2Mbps d’ample de banda i anunciava connexions de temps il·limitat amb accés local o per InfoVía i 2MB per a webs personals.

La infraestructura i els usuaris van anar creixent durant els anys següents. La línia FrameRelay de 64Kbps va ser substituida per una línia E3 de 34Mbps i els servidors també van anar creixent des del primer inicial als centenars de l’actualitat.

El nou segle va portar a GRN la independència, el 10 de maig del 2001, amb l’assignació d’un rang de 4,000 adreces IPs pròpies (80.64.32/20) i també, el 20 de maig, es dona d’alta la primera ADSL.

El 2003 GRN era la segona pàgina web més visitada a les comarques gironines i ocupava el lloc 54 a la llista catalana, segons l’empresa alexa.com

Els serveis de hosting i housing, allotjament web i gestió de dominis, es van començar a anunciar a partir del 2006.

Des de llavors els serveis que ha ofert GRN han anat en la mateixa línia, incorporant les millores i novetats que van sorgint.

La connectivitat com a servei essencial

En els últims anys s’ha aposat per la connectivitat, la telefonia IP i la telefonia mòbil, que des del 2018 s’ha anat popularitzant, principalment com a servei per empreses pels avantatges que ofereix en reducció de costos i personalització del servei.

El panorama dels darrers mesos, on s’ha empès a les empreses al teletreball, ha posat de relleu els avantatges de la interconnexió, les alternatives flexibles i la telefonía híbrida.

Després de 25 anys, la ficció ha superat la realitat, i la connexió a Internet ja és un servei més essencial que la telefonia fixa que regnava el 1995.