La First Lego League és una iniciativa que es posà en marxa el 1998. Va aterrar a Girona fa deu anys, el 2009, organitzada per la Universitat de Girona i la Fundació Scientia. Des del 2012 GRN n’ha sigut patrocinador, entre altres empreses gironines.
Aquest dissabte els participants de la FLL Girona, 23 equips i més de 300 persones, es van reunir a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona per encarar una jornada de presentació de projectes científics i competicions amb els robots preparats prèviament. Els grups han de fer el màxim número de punts en unes missions que demostren les habilitats del robot i dels seus creadors, a més, han de presentar el projecte d’innovació i el dels valors treballats des del passat agost, quan es llença el repte des de FLL.
Aquest any, City Sharper ha sigut el repte: projectar les ciutats del futur per millorar l’entorn.
Des de GRN tenim un testimoni directe de l’esdeveniment. Des de fa 11 anys l’Esteve Camós ha sigut entrenador de diversos grups. Aquest any, juntament amb Ricard Masoliver, hi han participat com a entrenadors de l’equip Ecofuture de l’Escola La Salle de Cassà de la Selva. El seu projecte imaginava una nova biblioteca a Cassà de la Selva: amb més espai, més comoditats, un fablab, un robot dispensador de llibres per tenir el fons bibliogràfic emmagatzemat al soterrani i altres millores.
Els premis
Els premis guanyadors són els que permeten als dos equips guardonats presentar-se a la final estatal a Santa Cruz de Tenerife al març. Igualment, la resta de premis posen en valor altres aspectes que cada equip ha treballat com és el projecte, el disseny i joc del robot, així com els valors First Lego, joves promeses i emprenedoria.
- Premis als guanyadors. El 1r per Eco Pla, de Banyoles, i el 2n per Roboterri ESO, de Cornellà de Terri
- Premi Global Innovation Award Lego per Lego Street de Santa Coloma de Farners
- Premi als valors a l’Ecofuture de Cassà de la Selva
- Premis al projecte d’innovació. El 1r per RZK2 de Figueres i el 2n per Robopla de Banyoles
- Premis al joc del robot (disseny i comportament). El 1r premi al disseny del robot per Estanys Sunny Salsa de Platja d’Aro i el 2n per Godzila-Groc de Girona; i Premi al comportament del robot per ECOPLA de Banyoles
- Premi a l’ emprenedoria per SHIKIBOT de Platja d’Aro
- Premi a les joves promeses per RoboPla de Salt
Deu anys de First Lego League a Girona
Des de la primera edició el 2010, la competició ha anat creixent de 13 equips el primer any a 23 equips que han competit aquest any. L’any de més participació va ser el 2016, 38 equips i més de 580 participants.
Deu reptes diferents durant aquest anys han portat als joves participants, d’entre 10 i 16 anys, a trobar solucions als problemes plantejats a través de la ciència i la tecnología a més del treball en equip, la comunicació i la imaginació.
Els reptes plantejats en aquest 10 anys de FLL on Girona hi ha participat han sigut:
- 2010 Body Foward: ajudar a millorar la qualitat de vida de malalts en la seva recuperació
- 2011 Food Factor: plantejar progressos en alimentació
- 2012 Senior Solutions: buscar millores en la qualitat de vida de la gent gran
- 2013 Nature’s Fury: investigar l’impacte dels fenomens naturals en la vida de la gent
- 2014 World Class: innovar en la forma d’adquirir coneixements i habilitats
- 2015 Trash Trek: propostes encarades a la gestió dels residus
- 2016 Animal Allies: replantejar la convivència entre animas i humans
- 2017 Hydro Dynamics: planificació i gestió de l’aigua pel consum humà
- 2018 Into Orbit: idear millores en l’exploració del sistema solar
A nivell global, el nombre d’equips ha anat augmentant any rere any, de 200 equips el primer any a un total de 35.500 equips el 2017.
Des de GRN esperem que se segueixi apostant per iniciatives innovadores i col·laboratives com és la FLL.