Arxius mensuals: setembre 2012

Al RIPE només li queden 16 milions d’adreces IP

El RIPE (Réseaux IP Européens) és l’organisme europeu que regula i assigna les adreces IP que els operadors d’Internet utilitzem per a tot servidor o connexió a Internet. El protocol que en aquests moment s’està utilitzant s’anomena IPv4. Ja fa temps es va comentant que l’adreçament IPv4 s’acaba i que tot s’ha d’anar migrant cap al nou protocol IPv6. La fita que el RIPE ha anunciat el passat divendres 14 de setembre de 2012 i que ens ajuda a visualitzar aquest esgotament de recursos IPv4 és que ara ja ha començat a donar adreçaments de l’últim /8 que li quedava. Un /8 és un grup d’adreces IP amb la quantitat de 2^24 adreces, o sigui, 16.777.216 adreces. Setze milions d’adreces poden semblar moltes, però en realitat són un 0.4% de les adreces totals disponibles !!

Però no ens hem de preocupar si ja hi ha un protocol IPv6 que mai tindrem nassos d’esgotar, no? Doncs el problema rau en què el protocol IPv6 encara es troba una mica verd en quant a implantació. Moltes veus anuncien que la situació pot acabar portant a un cataclisme virtual semblant al que al món real pot suposar l’esgotament del petroli i els seus derivats. És curiós que en els 2 contextos d’esgotament de recursos, el de les adreces IP i el del petroli, els humans tenim una actitud semblant: la de “segur que no passa res, a última hora tot s’arreglarà”. Tan bé que quedaria una pel·lícula com MadMax, però en un món on s’han acabat les adreces IP !! Els de Hollywood han badat i el desenllaç arribarà aviat…




Arduino, la punta de llança del moviment OpenHardware

Hom anomena OpenHardware (maquinari lliure) els dispositius de maquinari les especificacions del quals i diagrames esquemàtics són d’accés públic. La filosofia del programari lliure (les idees sobre la llibertat del coneixement) és aplicable a la del maquinari lliure. S’ha de recordar en tot moment que lliure no necessàriament vol dir gratuït.
Una de les primeres plataformes OpenHardware i sens dubte la més coneguda és l’Arduino. Aquesta plataforma es basa en els microcontroladors Atmel de la sèrie ATMega. En la seva història han anat apareixent diferents versions orientades a diferents tipus de projectes, variant la potència del microcontrolador, la mida o les funcionalitats. La gràcia d’aquests tipus de plataformes és que pots comprar-lo a la web oficial per un mòdic preu, o bé fer-te el teu propi desenvolupament a mida, però en tots 2 casos disposes d’un munt d’expansions (anomenades shields), una extensa comunitat d’usuaris i una inacabable font de recursos, documentació, exemples, etc… A partir d’aquí l’únic límit és la teva imaginació.
A GRN som distribuïdors d’Arduino i podràs trobar els models més conneguts amb alguns accessoris a la nostra botiga virtual.