Darrerament en el món d’Internet es parla de la llei SOPA (Stop Online Piracy Act) que es traduiria com la Llei per Aturar la Pirateria a Internet. Aquesta proposta de llei creada des dels EUA es basa en crear una entitat reguladora global que tingués potestat per desactivar ràpidament una IP (el vostre identificador a Internet) sense importar de la nació o proveïdor que fos. D’aquesta manera es podrien desactivar per exemple llocs webs considerats com a focus de pirateria, aplicant doncs censura i restriccions a l’accés a Internet.
Tot i que la llei en principi només serà aplicable des dels EUA, cal considerar que molts proveïdors d’Internet i empreses (Facebook, Twitter, Google,…) tenen infraestructura en aquest país, de forma que els seus serveis quedarien sota l’aplicació de la llei, i a més a més els EUA també tenen control sobre les extensions bàsiques de dominis (.com, .net, .org) de forma que en podrien bloquejar el servei encara que el domini fos registrat a un proveïdor no americà.
Aquesta proposta ha causat un enorme rebuig a Internet i han estat moltes empreses i proveïdors que ja s’han manifestat en contra. És per això que durant els propers dies estan preparades vagues simbòliques, com per exemple el proper dimecres 18 de gener on Wikipedia aturarà el web en la versió anglesa durant 24h o també el portal Reddit que ho farà durant 12h per demostrar que aplicar aquestes mesures no són correctes. La gran aturada es prepara pel 23 de gener, on es parla de la participació dels gegants d’Internet com Google, Facebook, Twitter, per exemple.
És possible que juntament amb la SOPA hagueu sentit a parlar també de la llei PIPA (Protect IP Act), que es basa en la mateixa idea, en aquest cas aplicant restriccions als cercadors que vinculen amb llocs on es considera que hi ha material que infringeix la propietat intel·lectual. Així doncs, el debat sobre la Internet lliure i oberta, i la intenció de controlar-la per part dels estaments governamentals continua obert.
Per saber-ne més:
- Mafalda explicant SOPA: aquí
- Llocs web confirmats per l’aturada del 18 de gener: aquí
- Per mantenir Internet lliure: http://www.keepthewebopen.com/